JavaScript krävs för att visa denna sida

Aktivera JavaScript i inställningarna för din webbläsare. När den är aktiverad uppdaterar du sidan för att fortsätta. Tack så mycket!

Meet window joiner Petter Gantelius

Built by hand

Möt fönstersnickaren Petter Gantelius

En ljuvlig doft av trä slår emot mig när jag kliver in i fönstersnickaren Petter Gantelius verkstad. Fönsterkarmarna hänger prydligt i taket i väntan på sin tur att genomgå en kärleksfull renovering.

Att renovera fönster är ett tidskrävande hantverk och Petter ägnar stor omsorg åt arbetets alla aspekter. Han drar handen över trästycket han precis har reparerat och konstaterar att resultatet är perfekt.

Berätta lite om din bakgrund, för du har inte alltid arbetat med snickeri?

Största delen av mitt arbetsliv har jag jobbat som nycirkusartist. Nycirkusen inbegriper bl.a. akrobatik, jonglering och eldkonst i olika former. Jag har alltid dragits till svåra saker och tycker om att öva på sådant som är svårt, eller helst helt omöjligt.

Hur kommer det sig att du började med snickeri?

Jag har haft träslöjd och snickeri blodet ända sedan barnsben. Efter gymnasiet gick jag kurser i bebyggelsevård vid tekniska högskolan på Lunds universitet för att bli bebyggelseantikvarie. Det visade sig dock att det var alldeles för administrativt och hierarkiskt för mig. Jag passade inte alls in där, och dessutom ville jag arbeta med händerna också.

Jag gav därför upp de tankarna och fortsatte att arbeta som artist istället. Det var inte förrän jag träffade en gammal fönsterhantverkare som jag insåg vad jag verkligen ville göra. Efter 12 år som professionell nycirkusartist startade jag mitt eget fönstersnickeri 2014.

"Att byta fönster för att de drar är som att skrota bilen för att däcken börjar bli slitna."

Hur många fönstersnickare finns det i Sverige?

Det är svårt att säga eftersom många undviker strålkastarljuset. De flesta har väldigt mycket att göra och behöver inte marknadsföra sig. Jag är en av dem, och vi är kanske 200 personer allt som allt. Jag känner till ungefär 100 fönstersnickare.

Det låter inte direkt som att du behöver jaga kunder?

Oh nej, det är kunderna som jagar mig. (Skrattar) När jag började som fönstersnickare tyckte jag att det var svårt att hitta bra information; därför delar jag med mig av olika tips på sociala medier. Det har i sin tur lett till mer jobb och skapat en del uppmärksamhet. Att visa upp vad jag gör är mitt bästa marknadsföringsknep!

"Jag har mängder av elverktyg som hjälper mig att arbeta effektivt, men de låter mycket och skapar mycket damm, och ofta tvingar de mig att stå längre ifrån arbetsstycket."

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det perfekta jobbet är ett jobb med slitna, antika fönster som tillhör en kund som har letat efter någon som kan renovera dem under lång tid. De vackraste momenten är att skära till glaset, applicera spackel och ta bort skadat trä och ersätta det med perfekt formade ersättningsbitar. Att hyvla bort den sista tiondels millimetern och se det gamla och det nya smälta samman.

Samtidigt är arbetet väldigt varierat. Ena stunden hugger jag i betong, bara för att i nästa moment skära ett 200 år gammalt handblåst glas eller montera en fönsterkarm på 15 meters höjd.

"Att hyvla bort den sista tiondels millimetern och se det gamla och det nya smälta samman."

Jag har förstått att du mest använder handverktyg?

Jag använder rätt verktyg för rätt uppgift, skulle jag säga. Ofta är det lättare och går snabbare att arbeta för hand än att ta fram maskiner och ställa in dem för det aktuella jobbet. Jag har många elverktyg som hjälper mig att arbeta effektivt, men de låter mycket och skapar mycket damm. Dessutom måste jag stå längre ifrån själva arbetsytan.

Vilka verktyg skulle du inte klara dig utan?

Det finns många verktyg jag inte skulle klara mig utan! Men det jag skulle sakna mest är förmodligen HDC-stämjärnet, som jag alltid har i bältet. Min japanska såg skulle jag inte heller vilja vara utan. Eftersom HDC-järnet kan hållas plant kommer jag åt där andra stämjärn inte når, och stålklingan talar direkt om hur slät yta jag har lyckats skapa.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Det finns förmodligen tio olika typiska dagar. När jag jobbar i verkstaden inventerar jag, mäter, skrapar bort färg eller sätter fast lagningsbitar i trä. Jag kanske också skär glas, spacklar och målar eller linoljebehandlar gamla järnbeslag.

En kund kanske har ett otätt takfönster som behöver renoveras, eller så står jag på en byggnadsställning och sågar bort dåligt trä från en fönsterkarm. Jag måste ha dubbletter av alla viktiga verktyg eftersom jag aldrig riktigt vet vad jag stöter på under metall och färg.

"Jag har alltid lockats av det som är svårt."

Har du någonsin tackat nej till ett jobb som du anser är helt omöjligt?

Jag har tackat nej till jobb, men inte för att de har varit omöjliga. I vissa fall handlade det mer om att det blev för dyrt. Till exempel har jag fått förfrågningar om att renovera 1980-talsfönster infattade i undermåligt trä och med dåligt glas. Den typen av projekt kostar betydligt mer än de är värda. Däremot renoverar jag gärna riktigt gamla fönster om det är ekonomiskt försvarbart, även om bara 10 % av den ursprungliga fönsterbågen blir kvar och resten är nytt.

Vad bör man tänka på när man renoverar fönster?

Det viktigaste är att man använder linoljeprodukter. Linolja har fungerat i flera hundra år och är det enda som vårdar det gamla materialet på ett bra sätt. Att träreparationerna sitter helt perfekt är också ett måste för att de ska hålla länge.

Har du några tips du vill dela med dig av, eller behåller du dem för dig själv?

Jag delar gärna med mig! Det jag gör är svårt nog, så jag behöver inte hålla på några yrkeshemligheter. Jag använder stämjärn i de flesta av mina projekt och behöver därför vässa bladen ofta. Jag klarar dock inte av vattenslipning eftersom det tar för lång tid. Istället använder jag en bandslip som inte bränner eggen lika mycket som en slipsten.

Före slipningen lägger jag stämjärnet i frysen en stund. HDC-stämjärnen tillverkas av järn med hög densitet och håller sig därför kalla mycket längre, vilket innebär att jag kan slipa en ny egg utan att oroa mig för att järnet bränns. Sedan vässar jag råeggen och finslipar den med polerpasta i en bänkslip. På ingen tid alls har jag en fin och vass egg igen! Resultatet blir naturligtvis inte lika perfekt som med en japansk slipsten, men det räcker gott för de flesta av mina projekt.

Fakta

Namn: Petter Gantelius
Yrke: Fönstersnickare/-renoverare
Bor i: Ystad, Sverige
Instagram: @gantelius_fonsterhantverk

Föregående Nästa